Nadzór korporacyjny w spółkach sektora telekomunikacyjnego – wybrane aspekty ekonomiczne i prawne - Fuchs, Kamila (Corporate governance in telecommunication sector companies – selected economic and legal aspects, 2017)
Problematyka nadzoru korporacyjnego od wielu już lat znajduje się w centrum uwagi, zwłaszcza ekonomistów z krajów o rozwiniętej gospodarce rynkowej. Jest to efekt wzrostu globalizacji, internacjonalizacji, a także ostatniego wielkiego kryzysu finansowego. Nadzór korporacyjny jest jednym z rozwiązań pozwalających zapewnić lepsze działanie podmiotów gospodarczych oraz szeroko pojęte bezpieczeństwo obrotu prawnego. Celem artykułu jest przedstawienie specyfiki nadzoru korporacyjnego, jego istoty oraz przyczyn wzrostu zainteresowania nim. W artykule szczególną uwagę zwrócono na funkcjonowanie nadzoru korporacyjnego w spółkach telekomunikacyjnych, jak Grupa Polsat, Orange Polska SA oraz ATM SA. W ich przypadku skupiono się na zasadach ładu korporacyjnego spełniającego krajowe i międzynarodowe standardy poprawnego zarządzania oraz na najważniejszych dokumentach wewnętrznych regulujących te zasady. Zainteresowanie tą problematyką wzrasta, zwłaszcza w gospodarce, biznesie, a także w sferach politycznych i kręgach naukowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 495, s. 33-46
Keywords: ład korporacyjny; dobre praktyki; corporate governance; sektor telekomunikacyjny; good practices; telecommunications sector