Kontrola i odpowiedzialność jako problemy charakteryzujące regulowaną działalność gospodarczą (analiza z uwzględnieniem działalności telekomunikacyjnej) - Etel, Maciej (Control and liability as problems characterizing the regulated economic activity (analysis with reference to the regulated telecommunication activity), 2017)
Niniejsze opracowanie poświęcone jest konsekwencjom prowolnościowych (liberalnych) rozwiązań przyjętych w postępowaniu w sprawie legalizacji regulowanej działalności gospodarczej. Jego podstawowym celem jest wskazanie oraz omówienie problemów: kontroli oraz odpowiedzialności przedsiębiorcy, których źródłem są braki, zaniedbania legislacyjne oraz niekonsekwencja ustawodawcy. W tym zakresie dokonano analizy obowiązującego prawa, obejmującej przede wszystkim przepisy ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej oraz dwudziestu sześciu ustaw związanych z konkretnymi rodzajami działalności regulowanej, ze szczególnym uwzględnieniem przepisów ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne, dotyczących działalności telekomunikacyjnej będącej regulowaną działalnością gospodarczą i podlegającej wpisowi do rejestru przedsiębiorców telekomunikacyjnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 495, s. 18-32
Keywords: działalność regulowana; kontrola; odpowiedzialność; przedsiębiorca; przedsiębiorca telekomunikacyjny; regulated economic activity; control; liability; entrepreneur; telecommunication entrepreneur