Efektywność tarczy podatkowej z dochodów kapitałowych z akcji z wykorzystaniem metody realizacji strat papierowych w portfelu inwestycyjnym inwestorów indywidualnych - Jarno, Katarzyna (The efficiency of the tax shield from the capital gains on shares using the paper losses method in the individual investor’s portfolio, 2017)
Celami artykułu są ocena efektywności tarczy podatkowej z wykorzystaniem metody realizacji strat papierowych, a także przedstawienie zależności wpływających na stopień rentowności podejmowanych decyzji inwestycyjnych inwestorów indywidualnych oraz czynników ogólnoekonomicznych niezwiązanych bezpośrednio z kwestią opodatkowania. Zjawisko tarczy podatkowej sprowadzono do uniwersalnej dla akcji formuły matematycznej pozwalającej ocenić, kiedy stosowanie tarczy podatkowej będzie korzystne dla inwestora indywidualnego. Tarcza podatkowa, wykorzystująca technikę realizacji ponoszonych strat do obniżenia podstawy opodatkowania, jest cennym narzędziem, pozwalającym inwestorom na optymalizacje dochodów, aczkolwiek stosowanie jej nie zawsze jest efektywne. W artykule przedstawiono także zróżnicowane podejścia do istoty tarczy podatkowej w literaturze polskiej i zagranicznej oraz zasady funkcjonowania podatku od zysków kapitałowych
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2017, Nr 3 (32), s. 77-88
Keywords: tarcza podatkowa; opodatkowanie dochodów kapitałowych; inwestor indywidualny; tax shield; the capital gains taxation; individual investor