Obraz komunistycznej partyzantki Gwardii i Armii Ludowej w propagandzie filmowej PRL (1960–1989) - Polniak, Łukasz (A picture of the communist guerrilla (GL/AL) in the propaganda war movies during the period 1960–1989, 2017)
Artykuł prezentuje analizę polskich filmów wojennych i propagandowych z lat 1960–1989, przedstawiających komunistyczną partyzantkę podczas drugiej wojny światowej. Tekst ukazuje genezę obrazu komunistycznej partyzantki w systemie propagandy PRL. Autor wskazuje, że propagandowy obraz stanowił próbę przejęcia legendy formacji niepodległościowych, głównie Armii Krajowej, przez komunistów, którzy nie posiadali własnej legendy. Tekst prezentuje kolejne etapy ukazywania komunistycznej partyzantki w latach 1960–1989.
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2017, Nr 1(7), s. 118-140
Keywords: propaganda; film wojenny; komunistyczna partyzantka; Mieczysław Moczar; war movies; communist guerrilla