Funkcjonowanie giełd papierów wartościowych na ziemiach polskich – analiza zmian - Pszczółka, Ireneusz (The functioning of stock exchanges on Polish soil – analysis of changes, 2017)
W artykule przeprowadzono porównanie funkcjonowania giełd papierów wartościowych na ziemiach polskich, zarówno w kontekście organizacyjnym, jak i prawnym, ze szczególnym uwzględnieniem organizacji giełd po odzyskaniu niepodległości oraz w okresie transformacji gospodarczej lat 90. XX w. i różnicy w dynamice ich rozwoju. Pomimo przerwy w działalności giełdowej, jaka nastąpiła w okresie PRL, handel papierami wartościowymi po 1989 r. wznowiono, wykorzystując wzorce pochodzące z bardziej doświadczonych rynków giełdowych oraz w oparciu o polskie tradycje giełdowe. Odbudowany rynek giełdowy w Polsce charakteryzuje się większym znaczeniem i bardziej pozytywną dynamiką zmian niż ten z okresu dwudziestolecia międzywojennego. Podstawowe metody badawcze wykorzystane w artykule to studia literatury światowej i aktów prawnych oraz analiza danych statystycznych pochodzących z GPW w Warszawie oraz GUS RP.
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2017, Nr 1(7), s. 89-101
Keywords: giełda papierów wartościowych; giełda pieniężna; rynek kapitałowy; stock exchange; monetary exchange; capital market