Dyskurs o skuteczności podatku dochodowego w procesie redystrybucji dochodów we współczesnych systemach podatkowych - Wildowicz-Giegiel, Anna; Lewkowicz-Grzegorczyk, Katarzyna (Discourse about the effectiveness of income tax in the process of income redistribution in modern tax systems, 2017)
Celem artykułu jest analiza przyczyn niskiej skuteczności podatku dochodowego jako jednego z podstawowych instrumentów redystrybucji dochodów, dokonana w świetle zarówno poglądów ekonomistów reprezentujących różne kierunki i szkoły w ekonomii, jak i danych empirycznych. Dzięki analizie krytycznej literatury, a także zastosowaniu metody analizy deskryptywnej zrealizowano cel badawczy. Na podstawie analizy danych empirycznych dla krajów UE 28 stwierdzono, że z jednej strony zmniejszenie dochodów do dyspozycji podatników o najniższych dochodach na skutek wzrostu progresywności podatku dochodowego i obciążeń z tytułu ubezpieczeń społecznych, a z drugiej regresywność opodatkowania dochodów osób najzamożniejszych są odpowiedzialne za niską skuteczność podatku dochodowego jako instrumentu redystrybucji dochodu.
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2017, Nr 1(7), s. 73-88
Keywords: redystrybucja; polityka fiskalna; podatek dochodowy; nierówności dochodowe; sprawiedliwość opodatkowania; redistribution; fiscal policy; income tax; income inequalities; fairness of taxation