Struktura demograficzna a dochody gmin województwa warmińsko-mazurskiego w latach 2010–2014 - Gornowicz, Mirosław; Wichowska, Anna (Demographic structure and incomes of municipalities of Warmia and Mazury in 2010–2014, 2017)
Celem artykułu była próba identyfikacji i oceny związku czynników demograficznych z dochodami budżetowymi gmin województwa warmińsko-mazurskiego w latach 2010–2014. Strukturę demograficzną gmin scharakteryzowano za pomocą wybranych wskaźników demograficznych, a sytuację dochodową budżetów gmin województwa – za pomocą odpowiednich wskaźników dochodowych. Wskaźniki te zostały uśrednione w badanych latach za pomocą średniej arytmetycznej. W badaniach wykorzystano analizę współczynników korelacji liniowej Pearsona obliczonych w przekroju przestrzennym. Wyniki badań pozwoliły stwierdzić, że relatywnie najsilniej na dochody budżetowe gmin województwa warmińsko- mazurskiego oddziaływały: struktura wiekowa oraz migracje ludności (wewnętrzne i zewnętrzne), w mniejszym stopniu – struktura płci mieszkańców. Inne czynniki, takie jak liczba zawieranych małżeństw lub przyrost naturalny, nie wpływały na dochody budżetowe. W artykule sformułowano także rekomendacje dla lokalnej polityki ludnościowej w gminach badanego województwa.
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2017, Nr 1(7), s. 61-72
Keywords: gmina; budżet gminy; województwo warmińsko-mazurskie; demografia; municipality; commune budget; Warmia and Mazury; demography