Społeczeństwo wobec rozwoju robotyki: rola badań opinii publicznej - Grzegorczyk, Tomasz (Society and the development of robotics: The role of public opinion studies, 2017)
Robotyka to wschodząca technologia o potencjale zainicjowania znaczących zmian społecznych i gospodarczych. Celem artykułu jest ustalenie, jakie są postawy społeczeństwa wobec robotyki na podstawie dostępnych badań opinii publicznej. Ponadto artykuł odpowiada na pytanie: czy istnieje potrzeba przeprowadzania dalszych takich badań? Autor podejmuje te kwestie w kontekście wzajemnych oddziaływań pomiędzy społeczeństwem a robotyką, a także potencjalnych wyzwań, które będą stawiane przez tę technologię naszemu społeczeństwu. Analizowane jakościowe badanie opinii publicznej pokazuje, że mimo pewnych udogodnień robotyka jest technologią budzącą wielowymiarowy opór społeczeństwa. Z kolei badania ilościowe wskazują na większą polaryzację społeczeństwa. Za prowadzeniem takich badań, i to już na wczesnym etapie rozwoju robotyki, przemawia możliwość obserwacji kształtowania się postaw społeczeństwa, zanim jeszcze zamknięta została „czarna skrzynka”.
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2017, Nr 1(7), s. 33-45
Keywords: opinia publiczna; technologia i społeczeństwo; społeczeństwo przyszłości; wschodzące technologie; robotyka; public opinion research; technology and society; future society; sociology of future; emerging technologies; robotics