Opinie pracodawców z województwa opolskiego na temat przygotowania absolwentów szkół wyższych do pełnienia obowiązków zawodowych - Kudzia, Monika (Opinions of employers from the Opole Province on the subject of preparing graduates of higher schools to perform professional duties, 2017)
W artykule przedstawiono opinię pracodawców z województwa opolskiego na temat przygotowania zawodowego absolwentów szkół wyższych. Głównym źródłem informacji były wypowiedzi pracodawców i ich przedstawicieli biorących udział w badaniach jakościowych. Badania te przeprowadzono w ramach indywidualnych wywiadów pogłębionych (IDI) zrealizowanych w okresie od listopada 2015 r. do lutego 2016 r. Opinie pracodawców uzupełniono o samoocenę własnych kompetencji dokonaną przez studentów z Opolszczyzny, którzy wzięli udział w projekcie znanym pod nazwą Bilans Kapitału Ludzkiego. Na podstawie informacji uzyskanych podczas badań można stwierdzić, że w opinii pracodawców posiadanie wyższego wykształcenia ma znaczenie. Formalne wykształcenie wyższe nie gwarantuje jednak sukcesu zawodowego na regionalnym rynku pracy.
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2017, Nr 1(7), s. 22-32
Keywords: wykształcenie; szkolnictwo wyższe; rynek pracy; education; higher education; labor market