U progu wieczności wielkich matematyków - Laudański, Ludomir (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2016)
Skromne autorskie zamierzenie polega na spopularyzowaniu Księgi zmarłych filozofów – będącej przekładem z angielskiego arcyciekawej pracy Simona Critchleya (ur. 1960) – profesora i kierownika Katedry Filozofii w New School for Social Research – New York. Dane oryginału: The Book of Dead Philosophers, Vintage, First Ed. 2009, ss. 266, paper back. Polski przekład Janusza Margańskiego, Wydawca Farbiarnia, Bydgoszcz 2011, ss. 318.Termin filozof na kartach tej Księgi prezentującej szczegóły śmierci około 190 postaci – jest rozumiany szeroko: mieści się w nim i św. Augustyn, mieści się i Luter; mieszczą się też i Mikołaj Kopernik, i Tycho de Brahe (próżno by tam jednak szukać Johana Keplera, Leonharda Eulera). Poszukiwanie szczegółów mówiących o tym, jak umierali matematycy, nie jest łatwym zadaniem, zwłaszcza jeśli się weźmie pod uwagę aspekt: jaki posiadali stosunek do życia i śmierci. Tak więc moje zamierzenie ma służyć: (1) zachęcie do lektury Critchleya (najlepiej w oryginale); (2) inicjacji własnych poszukiwań – dedykowanych matematykom; (3) zachęty do refleksji nad ludzkim życiem i śmiercią.
Didactics of Mathematics, 2016, No. 13(17), s. 53-58
Keywords: matematycy; refleksje o życiu i śmierci