Instytucje nieformalne na rynku pracy w Polsce - Szulc- Obłoza, Agnieszka (Informal institutions on the Polish labour market, 2017)
Jeden z trzech założycieli instytucjonalizmu T. Veblen podkreślał, że system instytucji nakłada na jednostki standardy, ideały i kanony działania. Celem artykułu jest identyfikacja i analiza wybranych instytucji nieformalnych na rynku pracy w Polsce. W artykule wykorzystano podejście zaprezentowane przez D.C. Northa będącego przedstawicielem nowej ekonomii instytucjonalnej, polegające na podziale obowiązujących reguł na formalne i nieformalne. W pierwszej kolejności w artykule przeprowadzono rozważania definicyjne, ze szczególnym uwzględnieniem instytucji nieformalnych oraz kultury. Następnie podjęto próbę identyfikacji instytucji nieformalnych na rynku pracy w Polsce oraz dokonano charakterystyki wybranych niepisanych zasad w oparciu o dostępne dane. Podstawę przeprowadzonej analizy stanowią pozycje książkowe, czasopisma, raporty opublikowane w języku polskim i angielskim
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 493, s. 117-130
Keywords: instytucje; instytucje nieformalne; rynek pracy; institutions; informal institutions; labour market