Teorie i modele ekonomiczne w polityce konkurencji dotyczącej porozumień wertykalnych - Jurczyk, Zbigniew (Economic theories and models in competition policy regarding vertical agreements, 2017)
Ekonomizacja prawa antymonopolowego w sposób istotny zmieniła ocenę szkodliwości porozumień wertykalnych. Analiza ekonomicznych aspektów porozumień wertykalnych w analizie antymonopolowej pozwala bowiem ujawnić ich prokonkurencyjne skutki i korzyści, których beneficjentami są konsumenci. Podstawowym instrumentem tej ekonomizacji jest sięganie przez organy antymonopolowe do określonych modeli ekonomicznych oraz teorii, które mogą być przez nie wykorzystane w praktycznej działalności. W ramach prezentowanego opracowania autor w sposób syntetyczny przedstawia rolę i wpływ tych modeli oraz szkół ekonomii na stosowanie prawa konkurencji w kontekście porozumień wertykalnych. Prezentując kolejne teorie i szkoły ekonomiczne, które zajmują lub zajmowały się polityką konkurencji, autor podkreśla, iż wpływ ten miał charakter mniej lub bardziej bezpośredni. Niektóre z nich pozostają na poziomie ogólnych zasad i aksjologii polityki konkurencji, inne wręcz odwrotnie – wytyczają konkretne kryteria ewaluacji oraz pokazują, jak stosowanie tych kryteriów zmienia obraz antykonkurencyjnych praktyk, czyli dlaczego porozumienia wertykalne wcześniej uznawane za antykonkurencyjne w rzeczywistości takimi nie są
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 493, s. 100-116
Keywords: ekonomizacja prawa konkurencji; porozumienia wertykalne; wertykalne graniczenia; modele i szkoły polityki konkurencji; economization of competition law; vertical agreements; vertical restraints; competition policy models and schools