Instytucje promujące międzynarodową konkurencyjność kraju według World Economic Forum 2016-2017 – wymiar podmiotowy i przedmiotowy - Przesławska, Gabriela (Institutions promoting country’s international competitiveness according to World Economic Forum 2016-2017 – subjective and objective scope., 2017)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 493, s. 88-99
Celem artykułu jest przedstawienie instytucjonalnych uwarunkowań międzynarodowej konkurencyjności kraju na podstawie raportu Światowego Forum Ekonomicznego 2016-2017 (World Economic Forum – WEF) w obliczu współczesnych wyzwań. Badania World Economic Forum zyskują na znaczeniu w związku z nadchodzącą zmianą technologiczną określaną jako czwarta rewolucja przemysłowa. Znajomość determinant instytucjonalnych wynikających z badań Forum jest więc jednym ze sposobów pozwalających przełożyć efekty nowoczesnych technologii na wzrost gospodarczy. Konfrontacja wyników badań Światowego Forum Ekonomicznego z dorobkiem przedstawicieli nowej ekonomii instytucjonalnej w kwestii źródeł zmiany instytucjonalnej pozwoli ukazać rolę „graczy” w kreowaniu instytucji, tworzeniu ładu instytucjonalnego oraz ewolucji ekonomicznej
Keywords: czwarta rewolucja przemysłowa; międzynarodowa konkurencyjność kraju; modele poznawcze; zmiana instytucjonalna; 4th industrial revolution; country’s international competitiveness; mental models; institutional change