Współdzielenie i kokreacja jako przejawy nowych trendów w ekonomii - Leszczyńska, Maja; Łopaciński, Karol (Sharing and co-creation as new trends in economy, 2017)
Współczesna ekonomia kształtuje się w warunkach globalizacji, popularyzacji nowoczesnych technologii informacyjno-komunikacyjnych oraz rozwoju społeczeństwa wiedzy. Zmieniają się interakcje między uczestnikami rynku, które dzięki możliwościom technologii internetowych i mobilnych przyjmują formy sieci o coraz większym, często globalnym zasięgu. Uczestnicy sieci, tj. konsumenci, przedsiębiorstwa i organizacje, wspólnie generują wartość dodaną przez wymianę dóbr i usług oraz współpracę, bazując na modelach, które jeszcze do niedawna nie były stosowane. W głównej mierze dotyczy to zjawisk współdzielenia i kokreacji, wyznaczających najnowsze trendy i kierunki zachowań rynkowych współczesnych konsumentów. Celem artykułu jest charakterystyka i porównanie współdzielenia i kokreacji na bazie analizy literatury oraz przykładów ich wdrażania na współczesnym rynku
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2017, Nr 2 (44), s. 82-93
Keywords: współdzielenie dóbr i usług; kokreacja; crowdsourcing; sharing of goods and services; co-creation