Usługi bankowości elektronicznej najpopularniejszych bankowych serwisów internetowych w Polsce w 2016 roku - analiza porównawcza - Chmielarz, Witold; Zborowski, Marek (e-Banking services of the most popular banking websites in Poland in 2016 – comparative analysis, 2017)
Celem artykułu jest identyfikacja najlepszych z punktu widzenia klienta indywidualnego serwisów internetowych bankowości elektronicznej w Polsce w 2016 r. Wykorzystanie instrumentów nowoczesnej technologii informacyjno-komunikacyjnej do kontaktów z klientami e-bankowości stwarza bankom przewagę konkurencyjną i daje możliwość świadczenia usług bankowych w sposób wygodny dla klientów. Po charakterystyce bankowości elektronicznej w Polsce określono założenia do prowadzonych badań. Wykorzystano w nich metodę oceny punktowej, metodę oceny punktowej z preferencjami i metodę konwersji. W celu uzyskania danych do badania zbudowano elektroniczny arkusz ocen udostępniony w Internecie. Następnie, na podstawie uzyskanych wyników, przeprowadzono wielostronne analizy oraz przedstawiono wynikające z nich wnioski i rekomendacje
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2017, Nr 2 (44), s. 23-37
Keywords: bankowość elektroniczna; ocena witryn webowych; czynniki rozwoju witryn internetowych; e-banking; evaluation of web sites; factors in the development of websites