Wykorzystanie wybranych funkcji systemów e-administracji przez użytkowników indywidualnych - Chmielarz, Witold; Szumski, Oskar (Selected functions of e-government usage by individual users, 2017)
Celem artykułu jest analiza stanu wykorzystania przez użytkowników indywidualnych podstawowych funkcji systemów e-administracji w Polsce w 2017 r. Prezentuje on wyniki badań nad popularnością, wykorzystaniem i wpływem funkcji e-administracji na rzeczywiste wspomaganie ich realizacji. Do analizy wybrano siedemnaście podstawowych funkcji e-administracji, najbardziej popularnych wśród respondentów, wybranych na podstawie wcześniejszych konsultacji. Analizy metodą CAWI przeprowadzono na wyselekcjonowanej próbie studentów uczelni wyższych; badani dokonali oceny wyróżnionych funkcji e-administracji. Przebadano grupę ponad 250 losowo wybranych studentów. Ten sposób postępowania rzutował na strukturę artykułu składającego się z przedstawienia założeń badania, opisu metodyki i próby badawczej oraz analizy uzyskanych wyników i ich dyskusji wraz z wynikającymi z nich wnioskami. Wyniki prac mogą być wykorzystane przez osoby zajmujące się tworzeniem i rozwojem systemów e-administracji
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2017, Nr 2 (44), s. 9-22
Keywords: e-administracja; funkcje e-administracji; internetowe usługi publiczne; e-government; e-government functions; Internet public services