Dziedziczenie ubóstwa a dług pokoleniowy - Wątroba, Łukasz (Poverty inheritance vs. generational debt, 2017)
Po raz pierwszy w historii ludzkości mamy do czynienia ze współegzystencją czterech generacji – świadków i uczestników przełomu dokonującego się w obrębie społeczeństw kapitalistycznych. Wśród szeregu transgresji „definiujących” owe pokolenia jedną z kluczowych jest odmienna percepcja zobowiązań pokoleniowych oraz rodziny. Zmiany tej percepcji skutkują szybko rosnącym długiem pokoleniowym, postrzeganym nie tylko w jego wymiarze ekonomicznym, ale także psychologicznym, socjalizacyjnym i politycznym (w jego konfliktogennym charakterze). Kluczowa dla poszukiwań rozwiązań tej niebezpiecznej dla rozwoju społecznego sytuacji jest redefinicja czy „reinstytucjonalizacja” modelu rodziny. Taki pogląd konceptualizuje zasadniczą tezę analizy (chociaż powierzchownej) problemu zawartego w tytule niniejszego artykułu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 492, s. 84-96
Keywords: Tradycjonaliści; Baby Boomers; pokolenie X; Milenialsi (Pokolenie Y); dług pokoleniowy; traditionalists; baby boomers; generation X; millennials (generation Y); generational debt