Współpraca międzysektorowa podmiotów ekonomii społecznej w województwie zachodniopomorskim - Błażejowska, Małgorzata (Cross-sectoral cooperation of social economy entities in the Western Pomeranian Voivodeship, 2017)
Celem artykułu jest diagnoza liczebności istniejących w województwie zachodniopomorskim podmiotów ekonomii społecznej z podziałem na zarejestrowane, istniejące i aktywne; przedstawienie zakresu współpracy międzysektorowej tych podmiotów z organami samorządowymi, organizacjami pozarządowymi, podmiotami ekonomii społecznej, ośrodkami ekonomii społecznej, sektorem biznesu i nauki oraz wzajemnych potrzeb i oczekiwań. Spośród 800 zarejestrowanych jednostek 83% faktycznie istnieje, a tylko 64% jest aktywnych. Badane podmioty najczęściej współpracują z sektorem biznesu, jednostkami samorządu terytorialnego i organizacjami pozarządowymi, a najrzadziej z sektorem nauki. Największą aktywność wykazują KIS-y i CIS-y, a najmniejszą spółdzielnie. Okazało się, że wzajemne potrzeby i oczekiwania przedstawicieli ekonomii społecznej, sektora nauki i biznesu są ze sobą wzajemnie skorelowane, co stanowi szansę na nawiązanie partnerstwa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 492, s. 9-17
Keywords: współpraca międzysektorowa; podmioty ekonomii społecznej; sektor biznesu; sektor nauki; cross-sectoral cooperation; social economy entities; busienss sector; science sector