Analiza dekompozycyjna indeksu efektywności energetycznej ODEX dla Polski w latach 2000-2014 - Stachura, Paulina (ODEX energy efficiency index decomposition analysis for Poland from 2000 to 2014, 2017)
Zwiększenie efektywności energetycznej wywołuje znaczne oszczędności finansowe przy jednoczesnych korzyściach dla środowiska, biznesu, gospodarstw domowych i transportu. Indeks efektywności energetycznej ODEX został opracowany w ramach programu Unii Europejskiej ODYSSEE-MURE i jest corocznie publikowany dla 28 krajów członkowskich UE oraz Norwegii. Celem projektu jest stała obserwacja zużycia energii i zmian efektywności energetycznej w związku z realizacją celów wynikających z unijnej polityki energetycznej. W artykule przeprowadzono analizę dekompozycyjną indeksu ODEX dla Polski na poziomie wszystkich uwzględnionych w indeksie podsektorów i użytkowników końcowych. Celem badania jest określenie głównych czynników poprawy efektywności energetycznej gospodarki Polski w latach 2000-2014 oraz identyfikacja obszarów, w których wciąż istnieje potencjał do dalszej redukcji zużycia energii
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 491, s. 340-351
Keywords: efektywność energetyczna; analiza dekompozycyjna; ODEX; zużycie energii; wskaźniki; energy efficiency; index decomposition analysis; energy use; indicators