Metody oceny zrównoważonej działalności przedsiębiorstw przemysłowych - Posłuszny, Krzysztof (Methods of the industrial enterprises sustainable business assessment, 2017)
W artykule przedstawiono wybrane metody analizy działalności przedsiębiorstw z punktu widzenia zasad zrównoważonego rozwoju. Ocena, w jakim stopniu działalność przedsiębiorstwa ma charakter zrównoważony, jest skomplikowana, zarówno ze względu na złożoność relacji, jak i trudności z ich bezpośrednim pomiarem. W literaturze dotyczącej zrównoważonej działalności przedsiębiorstw proponuje się dwie grupy metod pomiaru: poprzez systemy wskaźników, wielowymiarowo opisujące działalność przedsiębiorstwa, oraz poprzez miary syntetyczne, integrujące wszystkie aspekty działania. Jedną ze stosunkowo nowych miar syntetycznych jest zaproponowana przez Figgego „zrównoważona wartość”, umożliwiająca ocenę działalności przedsiębiorstwa w kontekście zasad zrównoważonego rozwoju. Celem artykułu jest prezentacja i krytyczna analiza wybranych metod oceny oraz wskazanie ich zalet i ograniczeń jako narzędzi wspomagających procesy podejmowania decyzji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 491, s. 332-339
Keywords: sustainable value; rozwój zrównoważony; przemysł; CSR; sustainable development; industry