Ekoinnowacyjność i zrównoważony rozwój ekoklastrów w kontekście koncepcji klastrów energii - Moszkowicz, Krystyna; Bembenek, Bogusław (Eco-innovativeness and sustainable development of eco-clusters – in the context of energy cluster koncept, 2017)
W artykule scharakteryzowano aktywność ekoklastrów w Polsce, wykorzystujących w różnym stopniu odnawialne źródła energii w kontekście prawnie określonej koncepcji klastrów energii. Podkreślono, że ekoinnowacyjność i zrównoważony rozwój jako ich kluczowe atrybuty przyczyniają się do kształtowania zielonej gospodarki. Świadczą o tym cele strategiczne ekoklastrów: wzrost konkurencyjności i innowacyjności lokalnej gospodarki, zwiększenie bezpieczeństwa energetycznego, poprawa efektywności energetycznej, minimalizowanie negatywnego oddziaływania sektora energetyki na środowisko naturalne, aktywizacja regionów słabo rozwiniętych. Ponieważ inwestycje związane z zieloną gospodarką są kapitałochłonne, wymagają partnerstwa lokalnego i wsparcia publicznego. Przeprowadzone badania desk research wykazują, że konieczność sprostania wymogom UE w dziedzinie wykorzystania odnawialnych źródeł energii stymuluje do rozwoju klastrów energii w oparciu o dotychczasowy potencjał strategiczny i doświadczenia ekoklastrów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 491, s. 294-307
Keywords: klaster; energia; ekoinnowacja; zrównoważony rozwój; cluster; energy; eco-innovation; sustainable development