Analiza kosztów stacji uzdatniania wód powierzchniowych w Polsce - Miłaszewski, Rafał; Panasiuk, Damian (Analysis of the costs of surface water treatment plants in Poland, 2017)
Analiza jednostkowych kosztów inwestycyjnych i eksploatacyjnych stacji uzdatniania wód powierzchniowych pokazuje, że koszty te maleją wraz z wydajnością stacji. Wyższe koszty występują dla stacji pobierających wody kategorii A2 i A3, a niższe pobierające wodę kategorii A1. Jednostkowe koszty inwestycyjne stacji uzdatniania wód powierzchniowych są wielokrotnie wyższe niż w przypadku stacji uzdatniania wód podziemnych. Jednostkowe koszty eksploatacyjne stacji uzdatniania wód powierzchniowych są natomiast nieznacznie niższe niż w stacjach uzdatniania wód podziemnych stosujących procesy fizyczno-chemiczne. Analiza struktury kosztów pokazała, że amortyzacja i zużycie energii są dominującymi składnikami kosztów stacji uzdatniania wód powierzchniowych. Kolejne miejsca zajmują wynagrodzenia oraz zużycie materiałów, a koszty remontów zależą od stanu technicznego stacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 491; s. 284-293
Keywords: stacja uzdatniania wód; wody powierzchniowe; analiza kosztów; efektywność ekonomiczna; water treatment plant; surface waters; cost analysis; economic effectiveness