Gospodarka o obiegu zamkniętym – nowa idea czy stare podejście? dobre praktyki społecznie odpowiedzialnych przedsiębiorstw - Jastrzębska, Ewa (Circular economy – a new idea or the old approach? Good practices of socially responsible companies, 2017)
Celem opracowania jest charakterystyka modelu gospodarki o obiegu zamkniętym (GOZ) w kontekście starych i nowych koncepcji w tym zakresie, a także dobrych praktyk biznesowych (modeli i rozwiązań), przeprowadzona na podstawie analizy desk research. GOZ polega na zamykaniu obiegu cykli wydłużonego życia produktów i traktowaniu odpadów jako cennych surowców wtórnych, bazuje zatem na znanych od dawna koncepcjach, takich jak: 3R, LCA, czystsza produkcja, ekologia przemysłowa czy zrównoważone zarządzanie łańcuchem dostaw. Jednak istotnym czynnikiem, stymulującym wzrost zainteresowania GOZ w ostatnich latach, jest rozwój ICT oraz bazującej na nim ekonomii współpracy, bowiem umożliwiają one fundamentalne zmiany zarówno na poziomie produkcji, jak i konsumpcji. Problematyka GOZ jest przede wszystkim działaniem praktycznym, czego dowodzi zarówno realizowana polityka UE, jak i coraz liczniejsze dobre przykłady działań przedsiębiorstw w tym zakresie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 491, s. 220-234
Keywords: gospodarka o obiegu zamkniętym; cykl życia produktu; odpady; dobre praktyki; modele biznesowe; przedsiębiorstwo; circular economy; product life cycle; waste; good practices; business models; company