Powiązania ekonomii społecznej z rozwojem trwałym - Górka, Kazimierz; Thier, Agnieszka (Connections between social economy and sustainable development, 2017)
Autorzy prezentują istotę ekonomii (gospodarki) społecznej zwłaszcza w wydaniu tzw. nowej ekonomii społecznej i jej rolę w zwiększaniu zatrudnienia – głównie ludzi wykluczonych społecznie oraz wolontariuszy – a także w demokratyzacji systemu zarządzania. Następnie analizują pojęcie i strukturę trzeciego sektora gospodarki oraz jego główne elementy składowe, jak organizacje pozarządowe i przedsiębiorstwa społeczne, oraz ich powiązania z rozwojem trwałym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 491, s. 192-201
Keywords: ekonomia społeczna; gospodarka i przedsiębiorstwa społeczne; organizacje pozarządowe; trzeci sektor; rozwój trwały; social economy; economy and social enterprises; NGOs; voluntary sector; sustainable development