Przesłanki i kierunki reindustrializacji gospodarki - Górka, Kazimierz; Grzeganek- Więcek, Brygida; Szopa, Romuald (Premises and directions for reindustrialization of the economy, 2017)
Autorzy prezentują kierunki rozwoju industrializacji z podziałem na cztery etapy rewolucji przemysłowej. Dłużej zatrzymują się nad charakterystyką jej IV etapu w postaci ery poprzemysłowej i serwicyzacji, czyli szybszego rozwoju usług procesów dezindustrializacji. Ilustrują to zmianami udziału tych sektorów w tworzeniu PKB w Polsce i innych krajach. Następnie podejmują kwestię reindustrializacji w USA, Unii Europejskiej i w Polsce. Na zakończenie krytycznie oceniają ambitny, ale mało realny program „Inwestycje polskie”, określany jako plan Morawieckiego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 491, s. 181-191
Keywords: etapy rewolucji przemysłowej; era poprzemysłowa i dezindustrializacja; dominacja sektora usług; odbudowa przemysłu; kontrowersje reindustrializacji w Polsce; stages of the industrial revolution; post-industrial era and deindustrialization; the dominant role of services sector; reconstruction of the industry; controversies withreindustrialization in Poland