Wpływ handlu zagranicznego Republiki Federalnej Niemiec na jej rzeczywistą emisję CO2 - Fortuński, Bartosz (The impact of foreign trade in the Federal Republic of Germany on its real CO2 emission, 2017)
Emisja CO2 jest problemem globalnym. Oznacza to, że walka jedynie części krajów w tym obszarze niewiele zmienia. Celem niniejszego artykułu jest próba ukazania rzeczywistego poziomu emisji CO2 na terenie Republiki Federalnej Niemiec, jak również wpływ jej wymiany handlowej na emisję CO2 w pozostałych państwach świata i UE w 2015 roku. Badanie zostało przeprowadzone na grupie państw będących głównymi emitentami CO2 na świecie, w tym większości państw członkowskich UE. Poziom emisji CO2 uzyskano przez zastosowanie wskaźnika emisji rzeczywistej. Jego wielkość uwzględnia transfer CO2 w produktach i usługach eksportowych, a także importowanych przez poszczególne kraje. W wyniku jego zastosowania okazało się, że rzeczywisty poziom emisji CO2 w Republice Federalnej Niemiec jest znacznie odmienny od wartości brutto, które reprezentują wielkości emisji CO2 na terenie danego kraju
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 491, s. 146-157
Keywords: polityka energetyczna UE; emisja CO₂; eksport i import Republiki Federalnej Niemiec; EU energy policy; CO2 emissions; exports and imports of the Federal Republic of Germany