Istota i wartościowanie kapitału naturalnego w ujęciu ekonomii ekologicznej - Fiedor, Bogusław (Essence and valuation of natural capital from the ecological economics perspective, 2017)
Sposób interpretacji oraz wartościowanie kapitału naturalnego należą do centralnych zagadnień we wszystkich nurtach ekonomii środowiska. Artykuł jest próbą syntezy stanowiska w tych kwestiach ekonomii ekologicznej. Punktem wyjścia jest analiza różnic między neoklasyczną ekonomią środowiska i zasobów naturalnych a ekonomia ekologiczną co do zakresu wymienności między kapitałem naturalnym i antropogenicznym. Wykazano w nim między innymi, że w ekonomii ekologicznej podkreśla się dominację relacji komplementarności, a nie substytucyjności – jak w neoklasycznej ekonomii środowiska – między tymi rodzajami kapitału, a także kluczowe znaczenie rezyliencji ekosystemów dla długookresowej trwałości wzrostu. W części drugiej artykułu Autor koncentruje się na dominującym w ekonomii ekologicznym spojrzeniu na kapitał naturalny i jego pomiar z perspektywy dóbr i – w szczególności – usług ekosystemowych. W końcowej części artykułu omawiany jest problem wartościowania kapitału naturalnego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 491, s. 136-145
Keywords: ekonomia ekologiczna; kapitał naturalny; trwałość wzrostu; wartościowaniekapitału naturalnego; ecological economics; natural capital; growth sustainability; natural capitalvaluation