Realizacja założeń zrównoważonego rozwoju w kontekście gospodarki niskoemisyjnej na przykładzie województwa opolskiego - Dembicka-Niemiec, Agnieszka (Realization of assumptions of the sustainable development in the context of the low emission economy on the example of the Opolskie voivodeship, 2017)
Celem artykułu jest identyfikacja działań podjętych w województwie opolskim w zakresie gospodarki emisyjnej w latach 2007-2016 oraz ich ocena w kontekście dążenia do osiągnięcia gospodarki niskoemisyjnej. Istotne było zdiagnozowanie, jaki odsetek gmin w województwie opolskim posiada plany gospodarki niskoemisyjnej, będące podstawą działania w tym zakresie, oraz czy zrealizowano projekty, których głównym celem była termomodernizacja budynków oraz inwestycje w odnawialne źródła energii (OZE), i jaki jest ich odsetek. W pracy zastosowano metodę desk research, przeanalizowano dokumenty strategiczne i programowe na różnych poziomach zarządzania rozwojem. Dokonano analizy projektów finansowanych w ramach RPO WO i PO IŚ pod kątem realizacji celów gospodarki niskoemisyjnej w województwie opolskim
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 491, s. 116-123
Keywords: rozwój zrównoważony; gospodarka niskoemisyjna; woj. opolskie; sustainable development; low emission economy; Opolskie voivodeship