Dopłaty do dóbr publicznych w rolnictwie indywidualnym w Polsce po integracji z UE - Czyżewski, Andrzej; Smędzik-Ambroży, Katarzyna (Subsidies for public goods in individual agriculture in Poland after the integration with the EU, 2017)
Celem artykułu było określenie, czy występują różnice w pozyskiwaniu przez rolników z obszarów różniących się uwarunkowaniami zasobowymi rolnictwa na tle kraju i regionu Wielkopolskiego dopłat do dóbr publicznych ze wspólnej polityki rolnej UE (WPR). Zakres czasowy analiz objął lata 2004-2014, przestrzenny – Polskę ze szczególnym uwzględnieniem Wielkopolski, zaś podmiotowy – indywidualne gospodarstwa rolne FADN, prowadzące rachunkowość rolną nieprzerwanie od 2004 do 2014 roku z poszczególnych województw w Polsce (4224 gospodarstwa) i powiatów w Wielkopolsce (811 gospodarstw). Dowiedziono, że pozyskiwanie środków finansowych z dopłat do dóbr publicznych w ramach WPR było w latach 2004-2014 zróżnicowane przestrzennie w skali Polski i Wielkopolski i w obu przypadkach zależało od uwarunkowań zasobowych rolnictwa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 491, s. 97-106
Keywords: dopłaty do dóbr publicznych; WPR; Polska; Wielkopolska; subsidies for public goods; CAP; Poland; Wielkopolska region