Metody wielokryterialne w równoważeniu procesów społeczno-gospodarczych - Broniewicz, Elżbieta; Dziurdzikowska, Ewelina (Multi-criteria methods in balancing socio-economic processes, 2017)
Celem artykułu jest wskazanie metod wielokryterialnych do podejmowania decyzji w warunkach rozwoju zrównoważonego, a więc zapewniającego równoważenie aspektów społecznych, gospodarczych i środowiskowych. Przydatność analizy wielokryterialnej ukazano na przykładzie decyzji lokalizacji inwestycji liniowej – obwodnicy miejscowości. Przy pomocy trzech metod: AHP, TOPSIS oraz PROMETHEE, dokonano wyboru najlepszego wariantu lokalizacyjnego. Badania wykazały spójność uzyskanych wyników analizy z wykorzystaniem wszystkich metod oraz ich użyteczność przy podejmowaniu decyzji mających na celu równoważenie procesów społeczno-gospodarczych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 491, s. 53-62
Keywords: wielokryterialne wspomaganie decyzji; lokalizacja inwestycji; multi-criteria decision support; investments location