Tereny zieleni w nowych koncepcjach rozwoju miast i metropolii na wybranych przykładach - Szumigała, Paweł; Urbański, Piotr (Green areas in the new concepts of development of cities and metropolis on selected examples., 2017)
Nowe koncepcje miast wyrastają z krytyki zjawiska niekontrolowanego rozwoju miast przemysłowych. Ich ideą jest poprawa standardów zamieszkiwania w mieście. Podstawą do tworzenia nowych miast są nowoczesne technologie inżynieryjne i informatyczne, kapitał ludzki i zrównoważone gospodarowanie zasobami środowiska oraz wysoki poziom jego ochrony. Najważniejszym celem jest uzyskanie odpowiednio wysokiego poziomu bezpieczeństwa mieszkańców, łatwiejszego i szybszego transportu i dostępu do wszelkiego rodzaju usług oraz coraz wyższych standardów przestrzeni i krajobrazu nowych struktur zurbanizowanych. Omawiane przykłady nowych koncepcji rozwoju miast prezentują najważniejsze nurty urbanistyczne w Europie i na świecie, dla których tereny zieleni stanowią istotny element nowoczesnych struktur miejskich
race Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 490, s. 219-230
Keywords: tereny zieleni; nowe koncepcje; rozwój; miasta; metropolie; green areas; new concepts; development; city; metropolis