W kierunku miasta zwartego? Przemiany struktury funkcjonalno-przestrzennej jednostek urbanistycznych Wrocławia - Zakrzewska-Półtorak, Alicja (Towards a compact city? Transformation of the spatial and functional structure of Wrocław urban units, 2017)
Celem artykułu jest przedstawienie możliwości wdrażania koncepcji miasta zwartego na przykładzie działań planowanych dla wybranych jednostek urbanistycznych Wrocławia. Obiektem badań są wybrane jednostki urbanistyczne Wrocławia, o dużym potencjale inwestycyjnym, oraz planowane względem nich działania zapisane w projekcie Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Wrocławia, zmierzające do zmiany struktury funkcjonalno-przestrzennej w kierunku miasta zwartego. W przypadku wielkiego miasta, jakim jest Wrocław, chodzi o zwartość nie tyle całej struktury funkcjonalno- przestrzennej, ile poszczególnych jednostek i dzielnic urbanistycznych. W artykule zastosowano metodę opisową, proste metody statystyczne oraz studium przypadku. W oparciu o teoretyczną koncepcję miasta zwartego oceniono możliwości zastosowania jej założeń we Wrocławiu, na przykładzie planowanych działań i ich wpływu na zwartość struktury funkcjonalno- przestrzennej miasta
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 490, s. 160-169
Keywords: miasto zwarte; struktura funkcjonalno-przestrzenna; gospodarka przestrzenna; Wrocław; studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy; compact city; spatial and functional structure; study of conditions and directions of spatial development of commune