Lokalny program rewitalizacji narzędziem rozwoju Świdnicy - Hajduga, Piotr; Mempel-Śnieżyk, Anna (Local revitalization program as the tool for the development of Świdnica, 2017)
Realizacji projektów rewitalizacyjnych służy lokalny program rewitalizacji (LPR). Dokument ten jest opracowywany, przyjmowany i koordynowany przez gminę. LPR to wieloletni program działań w sferze przestrzeni, urządzeń technicznych, społeczeństwa i gospodarki, zmierzający do wyprowadzenia danego obszaru z sytuacji kryzysowej oraz stworzenia warunków do dalszego rozwoju tego terenu. LPR należy do narzędzi strategicznych umożliwiających gminom oraz innym podmiotom chcącym się zaangażować w proces rewitalizacji aplikowanie o środki zewnętrzne m.in. z Unii Europejskiej. Artykuł stanowi prezentację i próbę oceny programów rewitalizacji przestrzeni Świdnicy. Punktem wyjścia w opracowaniu stały się rozważania autora na temat istoty rewitalizacji jako instrumentu polityki rozwoju lokalnego. Na tym tle omówiono specyfikę miasta oraz przedstawiono stan programów i procesu rewitalizacji śródmieścia Świdnicy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 490, s. 55-69
Keywords: rewitalizacja; lokalny program rewitalizacji; przestrzeń śródmiejska; Świdnica; revitalization; local revitalization programme; downtown/inner city; Świdnica city