Ubóstwo na Litwie a emigracja w latach 2008- 2015 - Wołkonowski, Jarosław (Poverty in Lithuania vs. migration in 2008–2015, 2017)
Celem badawczym referatu jest analiza ubóstwa na Litwie i ustalenie jej wpływu na proces migracyjny. Badaniami objęto okres 2008–2015, dla którego Departament Statystyki Litwy dokonał obliczeń niezbędnych wskaźników ubóstwa. W artykule zastosowano metodę porównawczą wskaźników ubóstwa Litwy z innymi krajami UE oraz przestrzennego zróżnicowania ubóstwa na Litwie i w okręgach kraju. Taką samą metodę zastosowano do analizy procesu migracyjnego na Litwie w porównaniu z innymi krajami UE oraz przestrzennego zróżnicowania migracji na Litwie i w okręgach. Po dokonanej analizie danych korelacja Pearsona potwierdziła tezę, że między wskaźnikami ubóstwa a wskaźnikiem migracji jest silnie dodatnia korelacja dla kraju i dla większości okręgów. W toku przeprowadzonych badań nie udało się potwierdzić tezy Kuznetsa – wskaźniki ubóstwa nie miały trendu podobnego do krzywej Kuznetsa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 489, s. 491-503
Keywords: ubóstwo; wskaźniki migracji; przestrzenne zróżnicowanie; krzywa Kuznetsa; korelacja Pearsona; poverty; Kuznets curve; spatial diversity; migration; Pearson’s correlation