Zjawisko imigracji w perspektywie teorii wzrostu. Rola kapitału ludzkiego i społecznego - Sternal, Bartosz Jan (Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 489; s. 379-392, 2017)
W niniejszym artykule analizowany jest wpływ zróżnicowania między populacją imigrantów i miejscową ze względu na kapitał ludzki i społeczny na wzrost gospodarczy. W ramach analizy za pomocą modelu wzrostu z kapitałem ludzkim pokazany zostaje niejednorodny wpływ imigracji ludności o innej skłonności do inwestowania w kapitał ludzki niż ludność kraju docelowego na poziom dochodu różnych grup ludności kraju docelowego. W ramach analizy zróżnicowania kapitału społecznego między imigrantami i tubylcami pokazane zostają zagrożenia związane z niechęcią do kooperacyjnych zachowań po którejkolwiek ze stron. Pokazany zostaje też wpływ zwiększania populacji w wyniku imigracji na powiększanie możliwości specjalizacji umiejętności w kraju napływowym, co ma skutki zarówno dla akumulacji kapitału ludzkiego, jak i absorpcji technologii przez gospodarkę
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 489, s. 379-392
Keywords: imigracja; kapitał ludzki; kapitał społeczny; efekty skali; immigration; human capital; social capital; scale effects