Innowacyjność w działalności inwestycyjnej sektora MMP na przykładzie badań ankietowych - Sosińska-Wit, Małgorzata; Gałązka, Karolina (Innovativeness in the investment activity of the sector of SMEs on the examination of investigation studies, 2017)
Innowacje i powiązane z nimi inwestycje pełnią ważną rolę w rozwoju i poprawie konkurencyjności sektora mikro i małych przedsiębiorstw (MMP) w Polsce. Badanie poziomu innowacyjności, jak i wysokości inwestycji w tym sektorze stało się obiektem zainteresowań wielu autorów. W artykule poddano analizie charakter przedsięwzięć inwestycyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem inwestycji w zakresie innowacji, wysokość ponoszonych nakładów i źródła ich finansowania. Niski poziom innowacyjności jest jednym z kluczowych problemów gospodarki polskiej. Tymczasem wiedza i umiejętne jej wykorzystanie stały się w ostatnim czasie podstawowym czynnikiem decydującym o atrakcyjności i konkurencyjności gospodarki na rynku globalnym. Biorąc pod uwagę wymienione czynniki oraz wyniki przeprowadzanych badań własnych, w dalszej części pracy autorki weryfikują tezę o wpływie wysokości inwestycji sektora MMP na ich innowacyjność
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 489, s. 366-378
Keywords: innowacyjność; inwestycje; sektor MMP; innovation; investment; SME sector