Różnorodność społeczna i przestrzenna jako warunek rozwoju efektywności sektora kreatywnego - Sokół, Aneta (Social and spatial differences as a condition for developing the effectiveness of the creative sector, 2017)
Gospodarkę XXI wieku charakteryzuje dynamizm, zmienność, jak również niepewność i ryzyko. Szybko zmieniające się warunki konkurencji w środowisku lokalnym i globalnym spowodowały potrzebę aktywnej, prokreatywnej i proinnowacyjnej postawy działania podmiotów gospodarczych. Proces twórczy rzadko dzieje się w izolacji; zwykle jest wynikiem interakcji zachodzących pomiędzy ludźmi określonej społeczności. Jednak niektóre osoby są w stanie lepiej łączyć elementy z różnych dziedzin wiedzy, tak by powstawała z nich wartość dodana. Aby skutecznie generować twórczość, społeczności powinny być ukierunkowane na zwiększanie efektywności poprzez jej różnorodność. Także różnorodność przestrzenna nie jest obojętna dla wzmocnienia efektu twórczości. Celem artykułu są rozważania poznawcze, teoretyczno-metodologiczne na temat uwarunkowań rozwoju różnorodności społecznej i przestrzennej oraz jej wpływu na sektor kreatywny
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 489, s. 354-365
Keywords: sektor kreatywny; różnorodność; społeczeństwo; przestrzeń; creative sector; diversity; society; space