Koszty wychowania dzieci a aktywność zawodowa kobiet w Polsce w latach 2010–2016 - Rękas, Magdalena (Costs of children upbringing vs. professional activity of women in Poland in 2010–2016, 2017)
Rodzina i dzieci to jedne z najważniejszych wartości w życiu Polaków w świetle sondaży i prowadzonych badań1. Polacy deklarują w nich chęć posiadania dzieci, a jednocześnie wskazują bariery ekonomiczne ich posiadania. Celem artykułu jest przedstawienie oraz analiza poziomu kosztów wychowywania dzieci i aktywności zawodowej kobiet w Polsce w latach 2010–2016. W wyniku badań wykazano, iż pojawienie się dziecka w rodzinie powoduje wzrost wydatków na 1 osobę i jednocześnie wzrost poziomu zatrudnienia kobiet we wszystkich typach gospodarstw domowych z dziećmi. Potwierdza to, iż model jedynego żywiciela rodziny (ojca dziecka) współcześnie jest trudny do realizowania. Polityka prorodzinna powinna więc być nastawiona na godzenie obu ról społecznych kobiet – rodzicielstwa i pracy zawodowej. W artykule wykorzystano literaturę przedmiotu, dane statystyczne GUS oraz raport Centrum im. A. Smitha z 2016 roku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 489, s. 338-353
Keywords: koszty wychowania dzieci; aktywność zawodowa; podaż pracy kobiet; wskaźnik zatrudnienia; model rodziny; cost of raising children; professional activity; labour supply of women; employment rate; family model