Płynny kurs walutowy jako automatyczny stabilizator koniunktury na przykładzie polskiej gospodarki - Pronobis, Michał (Floating exchange rate of the Polish zloty as a natural shock absorber., 2017)
W teorii ekonomii oraz w dyskusji publicystycznej pojawia się pogląd, że wahania kursu walutowego działają jak automatyczny amortyzator koniunktury, tj. że ożywieniu/ spowolnieniu wzrostu gospodarczego towarzyszy zwykle umocnienie/osłabienie kursu walutowego, co zgodnie z teorią powinno oddziaływać stabilizująco na wahania cykliczne. Celem artykułu jest ocena działania tego mechanizmu w warunkach polskich. W artykule przeprowadzona zostanie analiza korelacji zmian kursu EUR/PLN z dynamiką wzrostu PKB i produkcji przemysłowej. Autor wykorzystał w tym celu prostą metodę pomiaru opartą na współczynniku korelacji liniowej Pearsona. Analiza wykazała, że istnieje zależność pomiędzy zmiennością kursu złotego i kształtowaniem się koniunktury gospodarczej, jednak związek ten nie jest silny
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 489, s. 300-312
Keywords: kurs walutowy; automatyczny stabilizator; polityka pieniężna; exchange rate; automatic stabiliser; monetary policy