Czemu niska stopa procentowa nie zapewnia pełnego zatrudnienia? Wnioski ze zmodyfikowanej teorii funduszy pożyczkowych - Krawczyk, Marcin (Why low interest rate does not ensure full employment? Conclusions from the modified theory of loan funds, 2017)
W artykule podjęty został problem niskiego poziomu rynkowej stopy procentowej i jednocześnie występującego niepełnego zatrudnienia. Problem jest rozważany na gruncie teorii ekonomii. Propozycja wyjaśnienia została przedstawiona za pomocą modyfikacji jednej z teoretycznych koncepcji – teorii funduszy pożyczkowych – w myśl której giętkość stopy procentowej, zrównując ze sobą wielkość inwestycji oraz oszczędności, potrafi zapewnić pełne zatrudnienie w gospodarce. Dzieje się tak niezależnie od poziomu tej stopy, a więc również wtedy, gdy kształtuje się w pobliżu swojej granicy, którą jest zero. Zaproponowana modyfikacja teorii funduszy pożyczkowych polega na uwzględnieniu w jej konstrukcji warunków recesji oraz deflacyjnych oczekiwań podmiotów gospodarczych. Wtedy można wyciągnąć z niej odmienny wniosek: pełne zatrudnienie nie jest możliwe, bo w takich warunkach poziom stopy procentowej równy zero jest zbyt wysoki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 489, s. 183-192
Keywords: teoria funduszy pożyczkowych; naturalna stopa procentowa; pełne zatrudnienie; niska stopa procentowa; deflacja; deflacyjne oczekiwania; theory of loan funds; natural interest rate; full employment; low interest rate; deflation; deflationary expectations