Badanie cykliczności na rynku instrumentów finansowych - Karkowska, Renata; Kravchuk, Igor (Cyclical analysis on the financial instrumentmarket, 2017)
Celem badania jest weryfikacja zjawiska cykliczności na rynku papierów wartościowych i derywatów. W badaniu została przyjęta metoda punktów zwrotnych, z kolei identyfikację szczytów i dna rynków dokonano na podstawie metody Claessensa. Ponadto analizie zostanie poddany poziom synchronizacji cykliczności wahań wybranych wskaźników rynkowych w krajach o zróżnicowanym poziomie rozwoju gospodarczego. Nasilające się zjawiska synchronizacji rynków powodują większą przewidywalność zachodzących na nich zmian, ale z drugiej strony potęgują ryzyko systemowe. Próba badawcza obejmuje rynek rozwinięty – Niemcy, rynki wschodzące – Polska, Rosja i rynek graniczny – Ukraina. Badanie zostało przeprowadzone w latach 1996-2015. Wyniki badania potwierdzają obecność znacznego poziomu synchronizacji cykli, co jest potwierdzeniem istotnych powiązań między rynkami. Zjawisko to może się nasilać w oparciu o efekt zarażania przy realizacji niestabilności finansowej, w tym systemowej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 489, s. 149-159
Keywords: cykl koniunkturalny; rynek papierów wartościowych; instrumenty pochodne; efekt zarażania