Zaufanie a źródła doradztwa małej firmy - Głodek, Paweł (Trust vs. business advice providers for a small firm, 2017)
W niniejszym artykule skoncentrowano się na problematyce wykorzystania zaufania w ramach umów doradztwa biznesowego dla małych firm. Analiza została przeprowadzona przy użyciu wyników badania 400 małych firm działających w Polsce, które korzystały z zewnętrznych porad biznesowych w ciągu ostatnich trzech lat przed badaniem. Jej wyniki wskazują na istotną rolę zaufania w ramach realizacji działań doradczych, niemniej wskazano też na zasadnicze różnice w odniesieniu do poszczególnych źródeł doradztwa oraz do rodzajów zaufania. Zauważono koncentrację na zaufaniu wynikającym z relacji osobistych przy znacząco mniejszym znaczeniu wcześniejszych doświadczeń doradztwa. Zidentyfikowano ponadto relatywnie wysoki udział relacji formalnych, w całości bazujących na umowach pisemnych. Nie są one typowe dla wyników badań uzyskanych w innych krajach UE
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 489, s. 125-136
Keywords: mała firma; doradztwo biznesowe; zaufanie; źródła doradztwa; small firm; business advice; trust; business advice providers