Determinanty rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich województwa świętokrzyskiego w świetle badań ankietowych - Gąsiorowska-Mącznik, Edyta (W artykule przedstawiono determinanty rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich województwa świętokrzyskiego w świetle badań ankietowych. Na podstawie kwestionariusza wywiadu z wiejskimi przedsiębiorcami uzyskano materiał badawczy pozwalający określić motywy podejmowania działalności gospodarczej i korzyści wynikające z jej prowadzenia. Zaprezentowano główne czynniki stymulujące i hamujące przedsiębiorczość na obszarach wiejskich regionu. Przedstawiono ponadto mocne i słabe strony badanych przedsiębiorstw oraz opinie respondentów na temat szans i zagrożeń rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich województwa świętokrzyskiego. Badaniem ankietowym zostało objętych 100 osób fizycznych zarejestrowanych w systemie REGON, prowadzących działalność gospodarczą na obszarach wiejskich regionu. Badanie zostało przeprowadzone w maju 2016 roku, 2017)
W artykule przedstawiono determinanty rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich województwa świętokrzyskiego w świetle badań ankietowych. Na podstawie kwestionariusza wywiadu z wiejskimi przedsiębiorcami uzyskano materiał badawczy pozwalający określić motywy podejmowania działalności gospodarczej i korzyści wynikające z jej prowadzenia. Zaprezentowano główne czynniki stymulujące i hamujące przedsiębiorczość na obszarach wiejskich regionu. Przedstawiono ponadto mocne i słabe strony badanych przedsiębiorstw oraz opinie respondentów na temat szans i zagrożeń rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich województwa świętokrzyskiego. Badaniem ankietowym zostało objętych 100 osób fizycznych zarejestrowanych w systemie REGON, prowadzących działalność gospodarczą na obszarach wiejskich regionu. Badanie zostało przeprowadzone w maju 2016 roku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 489, s. 115-124
Keywords: przedsiębiorczość; województwo świętokrzyskie; obszary wiejskie