Dysproporcje w wynagradzaniu pracowników w bankach prowadzących działalność w Polsce - Folwarski, Mateusz (Differences in employees remuneration in Polish banks, 2017)
Problem wynagrodzeń kadry zarządzającej w bankach (zwłaszcza ich poziom i struktura) był krytykowany w licznych dokumentach regulujących system finansowy w Unii Europejskiej. Niemniej jednak znacznym problemem jest określenie i ujednolicenie elementów wchodzących w skład wynagrodzeń. EBA w licznych dokumentach publikuje dane dotyczące liczby osób wynagradzanych w bankach powyżej 1 mln euro rocznie. W latach 2014-2015 liczba takich osób znacznie wzrosła. Liczba pracowników zatrudnionych w największych bankach działających w Polsce znacznie spadła. Spowodowane jest to bardzo często ewolucją kanałów dystrybucji usług bankowych. W polskim sektorze bankowym w analizowanych bankach najniżej wynagradzani są pracownicy BZ WBK SA (przeciętnie). Największe dysproporcje pomiędzy wynagrodzeniem prezesa banku a średnim wynagrodzeniem pozostałych pracowników występują w banku Pekao SA. Prezes tego banku w 2016 roku był 82 razy lepiej wynagradzany, aniżeli wynosiło przeciętne wynagrodzenie osób, którymi zarządzał
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 489, s. 105-114
Keywords: banki w Polsce; wynagrodzenia; zatrudnienie w bankowości; banks in Poland; remuneration; employment in banking