Modele bankowości równoległej (shadow banking) - Ślązak, Emil (Shadow banking systems, 2017)
W artykule scharakteryzowano funkcjonowanie równoległego systemu bankowego (shadow banking) jako zróżnicowanego zbioru wysoce wyspecjalizowanych podmiotów rynkowego pośrednictwa finansowego funkcjonujących poza nadzorem bankowym. Celem artykułu jest usystematyzowanie modeli systemów bankowości równoległej poprzez zaproponowanie autorskiej koncepcji ich klasyfikacji ze względu na sposób funkcjonowania, tj.: model endogeniczny, egzogeniczny i publiczny. Najbardziej rozwiniętym systemem pod względem stopnia skomplikowania procesów jest model endogeniczny, który jest efektem transformacji tradycyjnej działalności depozytowo-kredytowej banków z udziałem podmiotów inwestycyjnych. Model publiczny jest bardzo specyficzny, a jego funkcjonowanie zależy od organizacji systemu bankowego w danym kraju. Ze względu na inicjatywy regulatorów mające na celu niwelowanie ryzyka związanego z bankowością równoległą szczególnego znaczenia nabiera system egzogeniczny
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 488, s. 266-273
Keywords: bank; bankowość równoległa; sektor bankowy; shadow banking; bankig sector