Budżetowanie zadaniowe w kontekście zasad efektywności i skuteczności funkcjonowania jednostek samorządu terytorialnego - Szołno, Olga (Performance budgeting in the context of the principle of efficiency and effectiveness in the local government units, 2017)
Jednostki samorządu terytorialnego realizują szereg zadań, co wymaga właściwego gospodarowania ograniczonymi środkami publicznymi. Dlatego tak ważne jest, aby działalność omawianych podmiotów przebiegała w sposób efektywny i skuteczny. Wymaga to stosowania odpowiednich instrumentów przewidzianych dla instytucji publicznych, a jednym z nich jest budżetowanie zadaniowe, które musi być wspierane przez dostosowany do jego potrzeb system rachunkowości. Rola tego systemu jest szczególnie ważna, ponieważ dostarcza on przeważającej części potrzebnych informacji finansowych i zarządczych. Celem artykułu jest scharakteryzowanie pojęć efektywność i skuteczność, a także wskazanie potrzeby reorganizacji budżetowania z tradycyjnego na zadaniowe. Osiągnięcie celu wymagało zastosowania różnorodnych metod badawczych: przeglądu literatury przedmiotu i aktów prawnych, a także przeprowadzenia indywidualnych ustrukturyzowanych wywiadów pogłębionych oraz obserwacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 488, s. 255-266
Keywords: efektywność; jednostki samorządu terytorialnego; skuteczność; budżetowanie zadaniowe; efficiency; effectiveness; performance budgeting; local government units