Progresja w opodatkowaniu dochodów osób fizycznych - Sosnowski, Michał; Pohulak-Żołędowska, Elżbieta; Żabiński, Arkadiusz (Progression in personal income tax, 2017)
W artykule zawarte zostały rozważania w zakresie problematyki opodatkowania dochodów osób fizycznych w Polsce w latach 2000-2015. W tym celu dokonano omówienia istoty podatku progresywnego, jego historii, konstrukcji oraz formy. Jednocześnie zaprezentowana została analiza nominalnego i efektywnego poziomu opodatkowania dla poszczególnych grup podatników, których dochody zawierały się w określonym przedziale funkcjonującej w danym roku skali podatkowej. W wyniku przeprowadzonych badań w konkluzji skonstatowano, że zaobserwowany w analizowanym okresie brak efektu łagodzenia progresji wskutek ograniczania preferencji podatkowych zwiększa rzeczywiste ciężary podatkowe, co szczególnie widać w latach 2009-2015. Tym samym może to stanowić antybodziec do zwiększania (oficjalnych) dochodów podatników oraz ujemnie oddziaływać na aktywność podmiotów gospodarczych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 488, s. 233-244
Keywords: progresja; podatek dochodowy; konstrukcja podatku; progression; income tax; tax structure