Instrumenty finansowe w polityce spójności w Polsce w latach 2014-2020: czy efekty mogą być optymalne? - Pronobis, Magdalena (Financial instruments in cohesion policy in Poland in 2014-2020: can the outcome be optimal?, 2017)
Celem artykułu jest rozpoznanie zdarzeń z okresu przygotowań i pierwszych lat realizacji polityki spójności Unii Europejskiej w okresie 2014-2020 z wykorzystaniem instrumentów zwrotnych, które będą wpływały na ocenę ich efektywności. Założono, iż od początku popełniono pewne błędy, które spowodują obniżenie potencjalnych efektów oddziaływania wsparcia zwrotnego. Przyczyny takiego stanu rzeczy mają charakter konceptualny: wynikają z bieżącej tendencji do odstąpienia od zasad partnerstwa i solidarności na rzecz kontroli i monitoringu. Kolejną przyczyną są opóźnienia przy programowaniu i wdrażaniu instrumentów finansowych. Potwierdziła to analiza wybranych „kamieni milowych” oparta na danych z okresu 2007-2013 i 2014-2020 na przykładzie województwa pomorskiego. Wreszcie znacząco zwiększona liczba przepisów z zakresu instrumentów finansowych oraz brak spójności w przyjętych rozwiązaniach – w sumie powoduje to, że potencjał instrumentów finansowych nie będzie w pełni wykorzystany
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 488, s. 195-210
Keywords: instrumenty finansowe; polityka spójności; Unia Europejska; financial instruments; cohesion policy; European Union