Analiza dotowania organizacji pożytku publicznego jednym procentem podatku należnego - Misiewicz, Elżbieta Izabela (Analysis of one percent of the personal income tax donation to non-profit organizations, 2017)
Każda osoba płacąca podatki chciałaby mieć realny wpływ na sposób ich alokacji. Od 2004 r. w Polsce podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych po raz pierwszy mogli zdecydować, jakiej organizacji pożytku publicznego (OPP) ich 1% podatku należnego zostanie przekazany. Zasady dotyczące dotowania OPP były wielokrotnie modyfikowane, tak aby uprościć procedurę przekazania środków i zachęcić jak największą liczbę podatników do skorzystania z tej formy wsparcia organizacji, które prowadzą działalność społecznie użyteczną. Celem opracowania jest analiza dotowania OPP pod względem wysokości kwot z 1% podatku należnego oraz liczby podatników, którzy wsparli OPP. W opracowaniu opisano także zasady dotowania OPP oraz wprowadzone zmiany w przepisach, dzięki którym od roku 2007 znacznie wzrosło zainteresowanie podatników dotowaniem OPP, co przełożyło się na bardzo wysoki przyrost kwot z 1% podatku należnego w badanym okresie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 488, s. 148-159
Keywords: organizacje pożytku publicznego; 1% podatku należnego; dotowanie OPP; non-profit organizations; 1 percent tax due; non-profit organizations donating