Zarządzanie wierzytelnościami w Polsce w latach 2012-2015 – case study - Mierzwa, Danuta; Mierzwa, Dominika; Płaskonos, Marta (Managementof receivables in Poland in the years 2012-2015 − case study, 2017)
Głównym celem badań było przedstawienie zmian zachodzących na rynku windykacyjnym i obrotu wierzytelnościami w Polsce oraz wybranych krajach w latach 2012- -2015. Na tle tych zmian oceniono działalność analizowanej firmy windykacyjnej i jej wyniki finansowe. Na wstępie przedstawiono strukturę polskiego rynku obrotu wierzytelnościami wg nominalnej wartości nabytych spraw w mln PLN i głównych graczy na tym rynku. Dokonano analizy rynku windykacji wg wartości portfeli konsumenckich i hipotecznych. Następnie oceniono przedsięwzięcia firmy i jej efekty ekonomiczne, stosując analizę wskaźnikową (wskaźniki rentowności i zadłużenia) oraz dynamikę wartości przychodów, marży pośredniej i zysku netto. W podsumowaniu przedstawiono perspektywy rozwoju tego rynku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 488, s. 136-147
Keywords: rynek windykacyjny; portfel konsumencki; wierzytelności; fundusz sekurytyzacyjny; debt collection market; consumer portfolio; receivables; securitization fund